domingo, 23 de noviembre de 2014

El Modernisme

PASSEIG PEL MODERNISME

 El Modernisme es va produir a Occident a la fi del segle XIX i al començament del segle XX.Va tenir incidència en l'arquitectura i les art decoratives.El Modernisme va tenir el seu clímax entre els anys 1892 i 1902.Les primeres pintures modernistes es van trobar en el castell Roqueitalle (França);Eugène Viollet-le-Duc en la década 1850 va restaurar el castell i el seu ideal a la torrassa del castell que es produia una recreció gòtica,aquesta imitació va donar lloc a frescos que van donar un estil germinal modernista,els colors i les seues formes.

El modernisme es va estendre de manera molt profusa en les arts gràfiques. En el disseny de cobertes de llibres, en il·lustracions de revistes de tot tipus, des de cartells comercials a panells decoratius, des del disseny de tipografia per a impremta fins a la confecció de postals, el modernisme va deixar la seua marca.
L'art de la joieria es va veure revitalitzat pel modernisme, tenint la naturalesa com la principal font d'inspiració. Van complementar aquesta renovació els nous nivells de virtuosisme arribats en l'esmaltat i els nous materials com òpals i altres pedres semiprecioses. L'interés generalitzat en l'art japonès i l'entusiasme especialitzat en les habilitats del metall, van fomentar noves aproximacions i temes d'ornamentació.
L'èmfasi en la joieria fina s'havia centrat en les gemmes, en els diamants, i la preocupació principal del joier consistia en proveir un marc adequat per al seu lluïment. Amb el modernisme va sorgir un nou tipus de joieria, motivada cap al disseny artístic abans que en el desplegament de les gemmes.
Els joiers de París i Brussel·les van ser els que van definir el modernisme en la joieria i és en ciutats on l'estil va guanyar el millor renom. Els crítics francesos contemporanis eren unànimes al reconèixer que la joieria estava travessant una transformació radical en que el dissenyador, joier i vidrier René Lalique estava en el seu centre. Lalique va glorificar a la naturalesa en la joieria, estenent el seu repertori per a incloure aspectes nous no tan convencionals com "libèl·lules i herbes" inspirats en les seues trobades amb l'art japonès.
Els joiers estaven desitjosos d'establir aquest nou estil com una tradició distingida, i per a això van buscar inspiració en el renaixement per a les seves joies d'or esmaltat i esculpit, acceptant, a més, l'estatus del joier com artista més que com artesà. En la majoria dels treballs esmaltats, les gemmes van cedir la seva primacia. Als diamants se'ls donava un paper subsidiari en combinació amb materials menys familiars com el vidre modelat, l'ivori i banya animal.

1 comentario: